Ontspannings-therapie

Onder ‘gespannen zijn’ kunnen verschillende dingen worden verstaan.

Je kan je gespannen voelen en je kan dit ook zo verwoorden. Het kan ook zijn dat je lichamelijke of geestelijke klachten hebt en dit nog niet verbindt met gespannenheid in het lichaam. Gespannenheid in het lichaam heeft vaak te maken met verhoogde adrenaline en cortisol. Deze hormonen zijn altijd in het lichaam aanwezig en kunnen in een stress-situatie in verhoogde mate afgegeven worden. Onder invloed van deze hormonen maakt het lichaam zich klaar voor de actie die het verwacht. De hartslag en spierspanning neemt toe, herstel- en spijsverteringsprocessen worden stilgelegd. In kortdurende situaties kan stress en dus de verhoogde adrenaline in het lichaam gunstig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een examen waarbij je alerter kunt reageren.

Als er langdurige stress in je leven is, kan de verhoogde hormoonspiegel langer aanblijven. Het kan ook zijn dat deze minder snel weer tot een normaal nivo zal dalen. Het gevolg is dat het lichaam minder goed kan herstellen en de spanning die in het lichaam is, kan op den duur als ‘normaal’ gaan aanvoelen. Dit noemt men overspanning.

Overspanning kan een manier zijn om de langdurige stress in je leven door te komen. Denk bijvoorbeeld aan een verhuizing. Het nadeel is dat in een periode van overspanning  mogelijk je weerstand verlaagd wordt, je bloeddruk kan stijgen, je geestelijk minder aan kunt, etc. Als je deze overspanning wil verlagen, kan je adem- en ontspanningsoefeningen doen. Door te ontspannen, de spanning in het lichaam te verlagen, zal de hartslag verlagen, de adrenaline verlagen en het lichaam weer meer toekomen aan herstelprocessen. Je went weer aan de verlaagde spanning in je lichaam en je voelt je weer ontspannen. Spanning in het lichaam kan gezond zijn, doch niet wanneer de spanning  te lang aanhoudt nadat de stress-situatie al voorbij is.